Log In Personal Finance : 10 Steps for Less Fuel Usage

Here are 10 steps or guidelines for you to reduce the usage of fuel. Less usage, less money. Read here for more info.

Log In Malaysia Kita : Dr. Zakir lead a young lady into Islam

We frequently see this in youtube, on how Dr. Zakir lead a confuse person to believe in Islam. And now, it happened here, right in Malaysia! Read here for more info.

Log In Wow: Superhero Really Exist?

You'll never believe your eyes again. What a discovery. Read here for more info.

Log In The World : Facebook is illegal?

What? Are you kidding me here? What is the reason behind this illegality? Read here for more info.

Log In The World : 10 Most Expensive Place To Own A Car

You'll see how difficult to even own a car in these 10 places. Well for Malaysian, are you expecting something? Guess what rank Malaysia is. Read here for more info.

Saturday, 30 March 2013

Pencuri 'Genius'

Nak cerita, internet adalah sumber utama maklumat selain daripada buku. Kenapa begitu? Google adalah jawapannya. Even my question just now also can be answered by Google.

Sedang saya kusyuk membelek-belek facebook(tak tahu nak buat ape pun), terjumpa la 1 post ni berkenaan Galaxy Note seorang gadis yang telah dicuri. Nampak serius kan? Terselit kisah kelakar disebaliknya. Tau tak system 'Dropbox'? Dropbox ney basically nya every file yang link to this system, akan terus disave and transfer to your computer.

So ceritanya, Galaxy Note akak ney adalah system Dropbox tu. Sedang dia transfer barang-barang dalam Dropbox, terjumpa pula gambar 'artis' dua orang. Cute, kacak, bergaya, siapa terpandang pasti tergoda!!


"Nah!! Hambik engkau.. Dah la tangkap gambar dalam toilet, siap posing kiut miut pulak tu. Esh, karang flush dua-dua ney nanti."

Mengikut penjelasan tuannya, sudah la mencuri, casing Galaxy tu pun tak ditukar, maintain dengan pink tu. Betul terserlah kejambuan tu. Tak sedar dah jadi artis facebook. Haha. Kalau ada ternampak kat mana-mana dua orang 'artis' ney, sila inform kan kepada tuan punya Galaxy tu ye..

The Galaxy owner Facebook link : Ranimah Mohd Ramli

Prendre Soin Pour L'instant.. :D

Thursday, 28 March 2013

Kontroversi Rusdi Ramli dan Nora Danish

Baru-baru nie je saya baru share pasal janda 'hot' seMalaya tu, Rozita Che Wan, isu seksi itu hak miliknya. Dapat pula cerita baru, janda juga, pun 'hot' juga, tak kenal Nora Danish tak tau nak cakap ape la kan. Dikenali juga dengan nama Puteri, dari drama bersiri TV3 'Puteri'. Kali ini bukan melibatkan kisah hidup peribadi dia tapi berkaitan filem Mencari Cinta yang dia bintangi bersama Rusdi Ramli, pawang dalam cerita Puntianak Harum Sundal Malam.


"Weh.. Tak pernah dengar pun cerita ney. Rase-rase tengok pun belum lagi. Ade ke kat wayang? Aku kaki wayang kowt, tak pernah miss 1 movie pun!!"

Isu ney terbangkit daripada trailer movie yang bakal ditayangkan pada 25 April nanti. Tengok punya tengok, ter'pop up' pula babak di ranjang tapi takde la sampai scene bergoyang katil tu.


Babak 'bahagia' suami isteri dalam movie Mencari Cinta.

Apa kata D'Lafee? Haha..

  • Bahaya sangat scene ney oi. Okay, boleh dikatakan la kan "kami berlakon sahaja, bukan buat betul-betul pun." tapi dah sampai separa togel tu macam-macam masyarakat fikir. 
  • Menghayati watak selalunya antara sebab-sebab yang diketengahkan tapi pada pendapat saya, ada banyak cara lagi nak menghayati watak pun. Aaron Aziz dengan Maya Karin dalam cerita Ombak Rindu tu pun ada gak scene macam ni, elok je tengok. 
  • 'Typical Malay minded'. Pernah dengar ayat ni? Biasa la, tengok mat saleh punya movie siap topless bagai, lidah dah naik kering kene sedut, okay je. Datang bab tempatan, banyak pantang larangnya.
  • Banyak pendapat berkata Malaysian movie have taken another step into competing with the Hollywood. Tapi saya tertanya-tanya dari sudut mana ye? Ke letak scene di dalam selimut dah kira boleh bersaing, justeru melangkah satu tapak ke hadapan? Anda decide ye..
  • Saya masih ingat movie V3 - Samseng Jalanan dulu banyak babak yang ditapis oleh FINAS. Adakah FINAS telah mengeluarkan undang-undang baru ataupun ada sedikit kelonggaran dalam menerbitkan babak seperti ini sekarang?
  • Senang cerita, masyarakat Melayu majoritinya beragama Islam dan pelakon tu dah tentu-tentunya sama. Dari sudut agama tahu sendiri la kan. Okay fine, as a defend watak tu antara suami isteri so hubungan tu halal, tapi hakikatnya masih dinamakan berlakon.

Cerita pun belum ditayangkan, nak cakap banyak tak boleh. Sama-sama kita sokong industri filem Malaysia dan tonton cerita Mencari Cinta di pawagam tidak lama lagi. Dunia artis, susah kita nak cakap. Saya tak rugi apa-apa pun dengan action diorg. Beli ticket, tengok, makan pop-corn, balik, buka blog, update pasal movie tu. Hehe..


Communaute D'esprit.. :D

Facebook diharamkan?

Sedang saya pergi lepak minum dengan kengkawan tadi, pinjam  la newspaper bro kat kedai tu. Tak rasa nak makan tengah hari pula, kenyang lagi makan nasi lemak pagi tadi.

Terselak-selak, ternampak pula topik yang menarik so nak tershare la kan dengan korg. Facebook diharamkan? What the?

"Jangan la.. Friend gua ramai kowt kat facebook tu.. Dah la gua famous kat social network si Mark Zuckerberg tu!!"

This is the actual story from the title above. Actually, ada satu kes unik berlaku kat Canada dimana seorang budak diharamkan menggunakan facebook. Kenapa? Ini disebabkan ugutan bunuh yang dilakukan oleh budak tu terhadap dua orang rakannya. Gaduh disebabkan seorang lelaki dan didakwa gadis itu ingin mencekik mereka hingga mati sekiranya masih berkeras. Kes ini dibawa ke mahkamah dan  keputusannya budak tu diharamkan menggunakan lawan web sosial ney.

Laa.. Sebab laki sorang terus tak dapat main facebook. Hensem sangat ke laki tu, ada macam Justin Bieber tak? Haha.. Eh jap, Justin Bieber tu jantina ape ek?

Apa yang saya dapat lihat disini ialah :


  • Kenapa obses sangat dengan facebook tu? Mati ke kalau tak main facebook?
  • Tak mati bang tapi bende alah tu dah macam penting sekarang ney, to be connected with friends. Okay, so kenapa obses dengan seorang lelaki? Mati ke kalau tak dapat couple dengan die? Ke mamat tu kaya sangat or cinta yang teramat la dalam menusuk kalbu ke mamat tu?
  • Takde la macam tu. Gurau2 je dengan kawan-kawan tu. Social network adalah tempat kita berkenalan dengan rakan baru dan rakan lama. Jangan pula buat perkara seperti itu, kan dah spoil.
  • Isu pasal cintan cintun sebenarnya boleh dibawa berbincang. Discuss secara aman dan tanya pendapat masing-masing.
  • Ugut mengugut, bunuh membunuh ney boleh mendatangkan isu yang besar. Biar awak borak je pun, orang ambil serius. 
  • Bunga bukan sekuntum, kumbang bukan seekor. Ramai lagi lelaki kat luar sana, lagi awesome pun ada. Tunggu je, nanti datang la jodoh tu. Don't worry, be happy. ;)


Gambar Hiasan 

Prendre Soin Pour L'instant.. :D

Monday, 25 March 2013

PRU kian hampir.

Hari nie saya ada class dari pukul 8 sampai pukul 6. Ada gap 2 jam sahaja untuk makan, solat, dan buat apa yang patut. Tadi makan tengah hari saya makan nasi putih lauk ayam dengan air Nescafe 'O' Ais.

"Wei, kate topic politik. Ape kebende cerita pasal diari ko ney?"

Haha.. Nak cerita la ney. Sejak 2 3 menjak ney, makin banyak kempen politik yang dapat kita lihat. Parti itu menjanjikan itu, parti ini menjanjikan ini. Masing-masing cuba memenangi hati rakyat. Hari ini sahaja dari pagi sampai la ke petang cerita politik je yang saya dengar. Pasal biru, biru laut, hijau, merah putih biru, merah putih, dan sebagainya. Menarik pun ada. Hehe. Untuk isu ney, ada la juga ulasan saya.


  • Kalau boleh, lihat apa vision and mission parti itu. Apa yang mereka cuba sampaikan dan apa yang mereka bakal lakukan untuk rakyat. Setuju then vote. 
  • Jangan la dikeji-keji mana-mana parti yang ada. Kalau tak suka, diamkan sudah la. Sedap mulut keji kutuk orang, awak bagus sangat ke? Maksudnya, contohnya awak keji parti itu buat ini buat itu semua tak betul, plan is not well organized, involved in many cases, dah yang awak bawa mulut tu baik pula. Orang tengok kan tak sedap. Sia-sia parti yang awak sokong kena label bukan-bukan nanti.Disebabkan nila setitik, rosak susu sebelanga.
  • Instead of blaming other party, its best to improve yourself first. 
  • Kata ada kebebasan hak bersuara. Ya, ada memang ada tapi behave la. Jangan la bersuara bukan-bukan pula. Bersuara bukan-bukan memang orang marah. Mak cik Jenab jiran saya 10 blok pun melenting, siap baling mangkuk tingkat lagi.
  • Bertanding la secara adil dan saksama. Jangan nak busuk hati sangat, go out and disturb the effort of other party. Pergi cabut bendera kawan tu la, kacau perhimpunan or ceramah, buat hal dan sebagainya. Tak best la bro. Kalau kene dekat batang hidung sendiri, nak gak tengok ko senyum sambil minum teh, tak payah marah-marah, boleh?
Undi adalah rahsia. Hehe.. 

Concurrence Loyale.. :D

Apa cerita Rozita Che Wan nie?

Saya macam biasa la kan, busy dengan student life nye, kerja memang bertimbun, assignment sana sini. Kadang-kadang tak terambil port hal-hal luar tapi amek juge. Best what gosip ney. Heh, lelaki pun gosip juga ape.

So, lately ney hangat pula isu artis tempatan kita yang sorang ney, Rozita Che Wan. Dah, sape tak kenal memang pelik la. Rozita Che Wan ney antara Top 5 wanita rebutan dalam satu magazine yang saya baca. Lelaki kalau tanya pasal Rozita Che Wan, mahu tak kenal janda idaman seMalaya tu. Kita juga dah sedia maklum yang si Rozita tengah berpacaran dengan Mr Oh My English, Zain Saidin.

"Ahh!! Giler lame aku tak update. Bile pula diorg dua ney couple? Melepas lagi. (T_T)"

So isu yang terbangkit sekarang, gambar Rozita Che Wan duduk bersimpul memakai skirt biru pendek sebelah Abg Oh My English ney. Isu ney sangat hangat diperkatakan sampai Zain Saidin ney terpaksa padam account Instagram nye. Teruk juga Rozita kena sembur dengan masyarakat.

"Terkebil-kebil tengok dah macam Saloma pun ada."

Dah kene sembur sana sini lalu Cik Kiah Spy kita pun mengeluarkan statement bahawasanya berpakaian seksi itu adalah hak miliknya.

Hah.. Bahaya statement ney. Ramai orang mengkritik statement Duta Safi Rania Gold. Antara material yang saya berjaya jumpa adalah di facebook, komen dari Dr. Harlina, Pakar Perunding Obstetriks & Ginekologi di Hospital UKM.


Daripada saya pula, nak komen lebih-lebih pun, sendiri tak perfect mane. Ini ulasan saya ;

  • Dunia artis memang macam tu, ade je yang tak kena nya. Buat itu, buat ini orang tengok. Dah jadi artis ney kira dah automatic jadi role model untuk masyarakat. Nama pun dunia hiburan. Faham-faham la kan.
  • Bukan ke Rozita Che Wan ney memang seksi dari dulu lagi? Kalau di'google'kan nama dia pun seksi-seksi je gambarnya. Hairan juga kenapa sekarang meletup-letup naiknya isu ney. Ke jealous Mr Oh My English dapat couple dengan die? Hehe..
  • Nak perbetulkan orang memang susah. Biar benda baik pun, nanti mula la dapat ayat "Ape ko ingat ko mak aku? Mak aku pun tak larang, ko sibuk dah kenapa.". Cakap ape pun kadang-kadang tepu je, tu yang kelaur statement tu.
  • Bila dipandang dari sudut agama, lebih-lebih lagi Islam, tersembul terdedah macam tu sendiri mahu ingat la kan apa hukumnya. Setuju juga saya dengan Dr. Harlina, tubuh badan kita hanya dipinjam dari Allah S.W.T. , bila-bila boleh kena tarik nikmatnya. Jangan kita terlupa je tentang yang itu.
Juste pour rappel.. :D

Saturday, 23 March 2013

Long Hand?


Baru-baru ney, saya menapak area Kuantan, rumah sewa kawan saya, a.k.a. rumah saya la kowt sebab saya rajin datang Kuantan, memang menapak kat situ la. Boleh ke macam tu? Haha. Anyway, kali ney bila saya datang, kawan saya ney cerita la, ada kes kecurian berlaku kat rumah ney.. 2 buah laptop dah hilang.

"Ape? Dah 2 biji? Oi!! Jual tu boleh bayar muka RXZ bro.."

Korg tau ape bende 'long hand' tu? Long Hand tu dalam bahasa Melayu 'panjang tangan' yang membawa erti 'orang yang suka mencuri'. Ape bende plak mencuri tu? Mencuri or steal ney bermaksud mengambil barang orang tanpa izin dan sesuka hati die je nak buat ape dengan barang tu.

Eh, tak boleh la curi2 ney. 'Dah ko ingat orang lain senang la, orang lain pun benak gak bro.' Haha.. Rumah kawan saya ney semua bekerja kecuali ada sorang mamat ney. Kerja asyik on off je. Dah habis on off tu, menganggur pulak dekat 2 minggu. So, the alibi all goes to this boy. Bukan nak menuduh tapi itu la. Saya sebagai orang tengah hanya mampu angguk dan geleng je la.

Apa yang saya nak tekankan ialah :


  • Jaga lah barang2 anda ketika berada di rumah sewa (biarpun kawan tu korg dah kenal dari janin lagi) Hati orang kita tak tahu.
  • Respect other's property. Orang tu bukan beli barang pakai air liur. Laptop tu. Dah kalau ada gambar ex dia ke, gambar awek dia ke, gambar dia yang mana dia sendiri pun malu nak tengok, cne?
  • Kawan ney susah nak cari. Once you shit in front of their face, agak2 diorg nak percaya lagi ke? Memang tak la kan
  • Sharing is caring. Bukan sharing bermakna sedap je ambil barang kawan tu. Maksudnya, kalau ada masalah, bagitau. No problem can't be solved.

Superb Busy

Haish.. Mane janji2 nak upload info tu sume? Haha.. Itu la cerita nya.. Biasa la, student life ney terbusy sket. Dengan assignment lagi, registration lagi, event lagi, datang class lagi. 'Sedap cakap student life busy, belum kena work life lagi, betul?' Haha.. Tapi itu la, Insyallah saya akan update beberapa info sebentar lagi.. Muheheh..

Prendre Soin Pour L'instant.. :D