Log In Personal Finance : 10 Steps for Less Fuel Usage

Here are 10 steps or guidelines for you to reduce the usage of fuel. Less usage, less money. Read here for more info.

Log In Malaysia Kita : Dr. Zakir lead a young lady into Islam

We frequently see this in youtube, on how Dr. Zakir lead a confuse person to believe in Islam. And now, it happened here, right in Malaysia! Read here for more info.

Log In Wow: Superhero Really Exist?

You'll never believe your eyes again. What a discovery. Read here for more info.

Log In The World : Facebook is illegal?

What? Are you kidding me here? What is the reason behind this illegality? Read here for more info.

Log In The World : 10 Most Expensive Place To Own A Car

You'll see how difficult to even own a car in these 10 places. Well for Malaysian, are you expecting something? Guess what rank Malaysia is. Read here for more info.

Wednesday, 8 May 2013

Say No to Racism - Katakan Tidak Kepada Perkauman

Assalamualaikum, Good Evening, Wanshang Hao, How Are You, dan Salam Sejahtera.

Saya sebenarnya nak post pasal benda lain tapi isu ini sangat hangat diperkatakan sekarang. Untuk permulaan, apakah itu racism atau perkauman? Dalam erti kata mudah dan senang kita nak faham dari baca panjang-panjang, racism atau perkauman ni bermaksud membahagikan satu komuniti kepada beberapa puak dan mempercayai salah satu puak itu melebihi puak lain dalam beberapa perkara atau semua.

Kenapa timbul isu perkauman? Benda ni menjadi-jadi selepas pilihanraya kita baru-baru ini. Isu DAP memenangi banyak kerusi, Dato' Seri Najib menyebut tentang 'Chinese Tsunami', perbalahan sesama Melayu dan tidak sepakat kononnya, dan banyak lagi.

Sebelum apa-apa, saya nak tanya beberapa soalan. Ingat lagi isu 13 Mei? Banyak berlaku pertumpahan darah ketika itu. Adalah anda ingin perkara yang sama berulang? Situasi kita ini berpotensi untuk mencetus isu itu kembali. Saya tak nak cakap pasal politik sekarang. Saya nak cakap pasal kemanusiaan, kehidupan masyarakat majmuk dan timbang rasa.

Melayu. Tanah Melayu. Malaysia nama asalnya ialah Tanah Melayu. Majoriti orang Malaysia ialah orang Melayu. Kelebihan juga diberikan kepada orang Melayu berdasarkan perjanjian yang telah termaktub dahulu. Disebabkan perkara ini, orang Melayu merasakan bahawa mereka adalah orang yang dominan di Malaysia. Kepentingan Melayu harus dijaga dan hak mereka adalah sangat penting.

Bumiputra. Masyarakat Sabah dan Sarawak terutamanya. Sabah dan Sarawak dahulunya dikenali sebagai Borneo sebelum menyertai gagasan pembentukan Malaysia pada 16 September 1963. Mendapat hak yang sama seperti orang Melayu atas perjanjian menyertai Malaysia. Cina, India, Portugis, dan lain-lain. Kaum yang datang bekerja di Tanah Melayu dan selepas kemerdekaan, diberi hak kerakyatan.

"Woi, ape point ko ni bro? Aku da dpt definition ko ni.. So?"

Minta maaf dahulu sebelum saya berkata apa-apa. Saya seorang Melayu-Melanau dan jujur saya katakan, sebenarnya orang Melayu adalah bangsa yang paling bersifat perkauman di dalam Malaysia ini. Kenapa? Dah awak anti bangsa lain sangat kenapa? Hanya kerana awak penduduk asal kat Tanah Melayu ni? Atau kerana awak ada kelebihan? Pemikiran seperti inilah yang akan membuatkan kita jatuh. Kenapa? Sebentar lagi awak akan faham.

Kenapa Cina, India, dan bangsa-bangsa lain benci orang Melayu? Tidak, mereka sebenarnya tak bencikan Melayu. Apa yang mereka hendak hanyalah dilayan sama rata dan adil. Tiada diskriminasi atau membuat perbandingan. Apa yang memisahkan kita? 'Typical Malaysian Thinking'. Saya suka guna ayat ini. Mindset masing-masing sudah menetapkan bahawa Melayu ni special sangat. Melayu tak ada yang special pun. Sama seperti orang lain.

Nak saya sebutkan tentang sesuatu? Ini mungkin akan memedihkan telinga tapi sekali lagi saya minta maaf. Orang Melayu sebenarnya malas, mudah lupa dan lalai. Tun Dr. Mahathir sendiri pun pernah berkata sedemikian. Terlalu bergantung kepada sesuatu. Apa sesuatu tu? Tak perlu saya mention, kamu sendiri boleh muhasabah diri. Ekonomi negara kita siapa yang pegang? Sudah tentu bukan Melayu tapi Cina. Saya suka cara orang Cina bekerja. Mereka rajin dan komited terhadap sesuatu perkara. Orang India? Mereka sangat ramah dan baik.

"Mane ko tau sume ni? Pandai-pandai buat cerita ni."

Itu antara soalan biasa. Saya mempunyai kawan dari pelbagai bangsa dan saya suka berkawan dengan mereka. Kami boleh bertukar pendapat dan berkongsi ideologi. Saya sedih segelintir orang Melayu melontarkan kata-kata kesat kepada bangsa lain dan ada juga yang menghalau mereka pulang ke negara asal. Apa yang awak cakapkan ni? Negara mereka adalah Malaysia, nak pulang ke mana lagi.  

Lee Chong Wei, pemain badminton No1 dunia, orang Cina. Pendaki gunung Everest pertama Malaysia, orang India. Founder AirAsia, Tony Fernandes, orang apa? Pelakon Hollywood terkenal dari Malaysia, Dato' Michelle Yeoh, orang apa? Banyak lagi la dan tak payah jauh, 10 orang terkaya di Malaysia, berapa orang daripada 10 itu orang Melayu? Hanya Syed Mokhtar Albukhary, itu pun orang Arab.

Saya bukan nak menghina orang Melayu. Apa yang saya nak tekankan disini, saya sedih dengan isu perkauman ini. Saya gembira berkawan dengan semua orang, tak kira agama atau bangsa. Agama Islam kita sendiri mengajar kita agar elakkan dari bersifat perkauman. Hormat agama lain. Kata-kata saya diatas adalah untuk memotivasikan diri kita sendiri agar bersifat daya saing, dapat bentuk yang sihat. Ubah mentaliti kita yang tepu dan tidak rational itu untuk berfikir dengan lebih dalam lagi.

Bimbang jadi seperti Singapura, bukan negara Islam? Seperti yang saya katakan tadi, kita ada perjanjian dan kita ada sistem Sultan sebagai ketua agama. Apa yang Cina, India dan yang lain-lain hendak? Layanan yang sama rata dan adil. Orang Cina sanggup membantu orang Melayu sendiri malah membantu Islam, takkan kita sesama Islam tidak boleh menerima mereka dengan hati yang terbuka mengikut tuntutan agama.

Saya mohon, marilah kita hidup harmoni bersama-sama. Itu lebih menggembirakan dari berbalah sesama kita. Melayu, Cina, India, Bumiputra semua adalah rakyat Malaysia. Please, say no to racism in order to evolve into better human being.


*Kalau ikutkan, banyak lagi yang saya nak sebut tapi panjang ni pun saya rasa orang dah bosan membacanya.

Contre Le Racisme.. :( 

Monday, 6 May 2013

N.A.D.I.A. Contest - Tingkatkan Follower Ke-XXXX

After the issue of PRU 13, I did some blogwalking and checked this contest out. Well, sounds interesting so I decided to participate in it. Check the banner out :


Jumlah Follower : 40

Well, to participate along, do click the banner and it will directly go to the blog owner. Jom join and let's have a fair competition. :)

Prendre Soin Pour L'Instant.. :)

Barisan Nasional menang PRU 13

Assalamualaikum, Wanshang Hao, Good Evening, Apa Khabar, How Are You, and Salam Sejahtera.

Sebentar tadi di TV3, kita dapat dengar pengumuman dan sidang media yang dilakukan oleh Dato' Seri Najib Tun Razak. Apa kesimpulannya? Kesimpulannya, Barisan Nasional mengekalkan takhta sebagai kerajaan untuk tempoh lima tahun yang akan datang dengan kerusi parlimen sebanyak 114 setakat tadi.

Tahniah diucapkan kepada pihak Barisan Nasional kerana berjaya mengekalkan takhta sebagai pemerintah negara yang demokratik ini. Pelbagai janji yang dikemukakan sebelum pilihan raya hendaklah ditunaikan kerana rakyat meletakkan kepercayaan mereka terhadap kamu semua. Pemimpin juga hendaklah mengambil berat atas kebajikan rakyat.

"Mane parti cap cawan aku? Tak announce lagi ni? Xkan kalah kot.."

Haha.. So Parti Dacing menang tampuk pemerintahan Malaysia. Bagaimana pula nasib Pakatan Rakyat? Tenggelam dek arus media, tak dengar langsung news pasal mereka. Saya hanyalah seorang rakyat biasa, apa salahnya berikan sedikit ruang kepada parti Pakatan Rakyat. Kita kan negara demokrasi. :)

Kawan-kawan, PRU 13 hampir melabuhkan tirainya. Bagaimana pendapat korang tentang PRU kali ini? Pelbagai isu yang timbul. Isu ape? Korang semua tahu kan isu ape. Takkan nak saya sebut juge. Huhu. Terlalu banyak isu yang diketengahkan. Walau apa pun yang berlaku, D'Lafee hanya berserah kepada Allah S.W.T., dan kepada agama lain, sama-samalah kita harapkan yang terbaik.

*Tahniah diucapkan kepada Barisan Nasional



Rupture De L'Electricite.

Sunday, 5 May 2013

PRU 13

Assalamualaikum, Wanshang Hao, Hai, Good Evening, How Are You, dan Salam Sejahtera.

Lama saya tak update blog. Bukan tak nak update tapi ada sedikit masalah teknikal. Modem rumah saya disambar petir. Baru 2 3 hari lepas je elok.. Huhu.. Anyway, nampaknya hari yang ditunggu-tunggu dah menjelang tiba. PRU 13. Dah macam festival dah bunyinya. Kalah Jom Heboh, tak ke gitu?

Bendera dah merata-rata kita tengok terpacak dan tergantung, poster habis semua tempat dilekat, even kat tandas awam pun ada. Dah macam mana la perasaan orang yang buang air sambil kena tengok poster muka calon tu. Haha. Ideologi setiap parti sudah juga dikemukakan, kempen telah dilakukan secara besar-besaran. Pelbagai topik kita dengar, provokasi dan kontroversi.

"Eh.. Ape ko ingat artis je reti provokasi kontroversi.. Orang politik lagi hebat uolls!!"

Tapi apa pun usaha yang dilakukan, telah tiba harinya dimana bakal pemimpin kita generasi akan datang ditentukan oleh kita sendiri. Bagaimana? Dah decide nak pilih parti mana? Cap cawan ke pinggan?

D'Lafee ingin berpesan kepada kawan-kawan :


  • Jangan lupa pergi mengundi. Undi anda penentu masa depan negara.
  • Jangan jadi pengundi hantu. Perbuatan anda akan merosakkan proses pengundian.
  • Jangan pula pergi bantai nye pengundi hantu tu. Jikalau ada terjumpa mana-mana pengundi hantu, cuba rakamkan situasi itu dan halang secara baik.
  • Jangan pula lagi merosakkan undi. Undilah elok-elok mengikut prosedur yang dituntut.
  • Keadaan pasti meriah atau rancak esok. Berhati-hatilah sesama diri sendiri. 
  • Lagi sekali D'Lafee nak ingatkan, jangan menimbulkan provokasi dan mengganggu pihak parti lain. Kita adalah negara yang demokratik so please respect other's space.
Eh, berapa banyak jangan la. Haha. Itu hanyalah peringatan bersama. Sama-sama kita nantikan keputusan esok.

Une Concurrence Loyale.. :D