Log In Personal Finance : 10 Steps for Less Fuel Usage

Here are 10 steps or guidelines for you to reduce the usage of fuel. Less usage, less money. Read here for more info.

Log In Malaysia Kita : Dr. Zakir lead a young lady into Islam

We frequently see this in youtube, on how Dr. Zakir lead a confuse person to believe in Islam. And now, it happened here, right in Malaysia! Read here for more info.

Log In Wow: Superhero Really Exist?

You'll never believe your eyes again. What a discovery. Read here for more info.

Log In The World : Facebook is illegal?

What? Are you kidding me here? What is the reason behind this illegality? Read here for more info.

Log In The World : 10 Most Expensive Place To Own A Car

You'll see how difficult to even own a car in these 10 places. Well for Malaysian, are you expecting something? Guess what rank Malaysia is. Read here for more info.

Wednesday, 23 October 2013

8 Punca Kerosakan Otak

Assalamualaikum, Good Evening, Xiawu Hao, and Greetings.

Tahukah anda setiap saat otak anda berfungsi, tak kira anda berjalan, berlari, bekerja, buat kerja rumah, buat tugasan kuliah, membaca, dan banyak lagi termasuklah tengah update Facebook status. Otak adalah tunjang untuk seorang manusia selain dari tulang belakangnya. Hari ini, saya ingin berkongsi fakta tentang otak. 


Kenal pasti otak anda dan kaji tentangnya. Kesihatan otak juga penting. Otak yang mantap dapat membantu anda menjana idea dengan lebih hebat. Disini, saya kongsi antara 8 punca kerosakan otak dari sudut fizikal :

1. Tidak Mengambil Sarapan Pagi
Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darah akan menjadi rendah. Ini akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisi kepada otak dan menjadikannya kurang aktif. Kalau pagi-pagi lagi masuk kerja atau ke kuliah/kelas perut dah berbunyi-bunyi, mahu nak aktif.

2. Terlebih makan
Ini lagi satu masalah orang kita. Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mental otak. Makan biarlah berkadar. Ini kalau orang kata mesti makan sarapan, sampai roti canai 4, nasi lemak 5 bungkus dibedalnya.

3. Penggunaan Gula Berlebihan
Pengambilan gula secara berlebihan akan mengganggu penyerapan protein dan nutrisi. Selain daripada itu, ia akan mengganggu perkembangan otak yang sihat. Mahu tak, pagi Milo Ais. Tengah hari, CoolBlog pula. Petang, kalau tak ABC tak sah. Malam masa menonton perlawanan bola, teh tarik wajib 2 3 gelas.

4. Terlebih Tidur
Tidur adalah bagus untuk merehatkan otak tetapi masa tidur yang panjang boleh mengakibatkan sel-sel otak kita mati. Ini sangat sinonim dengan pelajar IPT dan sekolah menengah. Masa cuti semester atau cuti sekolah, bukan main lagi lepas geram. Masuk tidur pukul 3 pagi, bangun pukul 4 petang.

5. Menutup Muka Ketika Tidur
Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada otak. Jujurnya, tak sesak nafas ke tutup muka sambil tidur?

6. Otak Bekerja Semasa Tidak Sihat
Bekerja semasa anda tidak sihat boleh mengurangkan keberkesanan otak dan juga membawa kerosakan kepada sel-sel otak. Bukan sahaja bekerja, malah pergi kuliah atau ke sekolah ketika sakit juga sama keadaannya.

7. Kurang Berimaginasi
Berfikir adalah salah satu cara terbaik melatih otak kita. Kurangnya berimaginasi boleh menyebabkan tahap kecerdasan/keaktifan otak menurun. Kadang-kadang, tak salah berangan. Jangan hanya terikat dengan rutin harian sahaja.

8. Jarang Berfikir
Jarang berfikir akan menyebabkan otak kita kurang aktif. Oleh itu, perbincangan yang membina boleh menambahkan keberkesanan kecerdasan otak kita. Kalau habis semua benda dicopy+paste, bila hendak berfikir.

Jangan ambil mudah tentang otak. Otak anda penting untuk menjana idea dan melakukan kerja harian. Take note guys!


La Valeur De Votre Cerveau.. :)

Tuesday, 22 October 2013

Perempuan Gaduh Lagi

Assalamualaikum, Good Evening, Wanshang Hao and Greetings.

Sejak kebelakangan ini, banyak video yang telah dimuat turun ke internet, kebanyakkannya adalah tentang pergaduhan. Yang lebih pelik dan menarik, pergaduhan itu adalah dikalangan para wanita. Baru-baru ini hangat diperkatakan tentang pergaduhan diantara 2 berbalas 1 yang diakhiri dengan mangsa jatuh pengsan. Kali ini juga pergaduhan diantara 2 gadis. Apa sudah jadi?

video


"Dulu selalu tengok laki gadoh, sekarang perempuan pulak? Internet dah terbalik ke atau aku ni masih tengah dalam mimpi? Tolonglah jangan kate gadoh sebab boipren!"

*Makin menjadi-jadi isu ini sekarang.

Aujourd'hui, Juvenile Est Partout.. -_-ll

Saturday, 19 October 2013

Tak Bayar Tapi Tak Nak Keluar

Assalamualaikum, Good Evening, Wanshang Hao and Greetings.

Saya sebenarnya nak update pasal info dan tips tapi akibat kesibukan bekerja, tiada kelapangan untuk saya untuk mengarang buat masa ini. Huhu.. In Shaa Allah, next entry will be about useful tips. Kali ini saya nak share tentang drama pukul 3. Diadaptasikan dari telenovela.


video


"Ini la yang orang selalu kate, bebal tu jangan ditunjuk, simpan sorang-sorang. Silap haribulan, sia-sia je feymes. Jadi cam kes pakcik Guard dan juga isteri Diva."

Kalau nak diikutkan video ini, saya tabik hormat kepada abang bangsa India itu kerana mengendalikan situasi itu dengan tenang. Ramai yang saya pasti, kalau diletakkan dalam situasi itu, dah berapi-api nak menengking. Mr, well done!

Akak tadi tak habis-habis sebut pasal tak berhati perut. Mengikut pandangan saya, dah habis usus perut dah rasa-rasanya kalau nak kira berbelas kasihan. Setahun tempoh diberi untuk kosongkan premis, tapi tetap degil. Ini sudah jadi pijak kepala. Makin dibiar makin berlemak. 

Plus, maybe akak tadi tak faham konsep lelongan dari bank sebab masih ulang tentang perkara yang sama. "Banyak lagi rumah kat belakang2 tu, kenapa tak beli yang tu? Tak paham ke rumah ni ramai orang duduk?" Abang India tadi bukannya dia tahu jumlah orang dalam rumah tu. Dia hanya mengikut prosedur permbelian.

Kalau tak bayar, faham-faham sahaja la. Itulah konsep hire purchase. Mana-mana pembelian yang berlandaskan perbayaran secara ansuran, maka barang itu bukanlah hak milik anda sehingga ansuran habis dibayar. Dalam kes rumah, rumah itu hak milik bank dan apabila tiada pembayaran diterima, maka bank berhak meletakkan rumah itu untuk dilelong. 

Akak tadi tidak bersikap professional. At the end, lontarkan kata-kata makian dan terus masuk ke rumah. Perkara boleh dibawa berbincang. Jika berbincang secara aman, berkemungkinan tempoh untuk mengosongkan rumah boleh dilanjutkan. Kalau dah jadi macam tadi, sudah tentu pihak berwajib akan menggunakan kekerasan. Ketika itu, jangan nak ulang la 'takde hati perut' bagai.

Kesimpulannya, hutang bayar, cakap elok-elok, bincang baik-baik, kaji kontrak sebelum beli, fahami konsep hire purchase, dan think what is the priority. Kalau tak, habuk pun tak ada, hasil pun entah kemana, jadi tontonan umum jiran tetangga dan warga internet, dan penamat pun tak cantik.

Sumber : Lemonvid


Court D'Esprit Ne Vous Menera Nulle Part..

Friday, 18 October 2013

Rakaman Video Putus Cinta

Assalamualaikum, Good Evening, Wanshang Hao and Greetings.

Sedang saya sibuk dengan kerja yang tak putus-putus siang tadi, tiba-tiba ada kawan saya hantar satu video di peti inbox Facebook saya. Sambil menghirup kopi yang sudah sejuk disebelah saya, saya pun mainkan video itu. Nah, ini hasilnya :

video


"Hades! Ni la die, kids nowadays. Sikit-sikit video. Baru putus cinta, video. Baru couple seminggu, video. Gaduh dengan boyfriend, video. Ape motif pun tak tahu."

Saya sendiri pun tak tahu tiba-tiba sahaja video ini menjadi perbualan hangat. Dulu, video 'Couple Seminggu". Sekarang video 'Putus Cinta' pula. Macam-macam jenis video zaman sekarang ni. Masalahnya, kreatif pulak tu.

Mudah ulasan kali ini.
- Buatlah video banyak mana sekalipun, at the end macam tu juga. Putus tetap putus dan saya pasti pihak di sebelah sana tu tak tersentuh pun. (saya dah jumpa banyak kes sebegini)
- Dalam masa awak buat video ni, secara tidak langsung awak mendedahkan apa yang tak sepatutnya menjadi tontonan umum. (harap faham la ye)
- Dengan segera awak akan jadi perbualan orang. Well, perbualan yang tidak menuju ke arah kebaikan sudah pasti.
- Sedih simpan sendiri atau kongsi dengan orang yang terdekat, bukan buat video. Jujurnya, kadang-kadang orang akan anggap video seperti ini seperti mencari publisiti.

Saya sendiri nak komen lebih-lebih pun tak boleh juga. Mana tahu, betul-betul sedih ke, dah bercinta 15 tahun terputus begitu sahaja, kita tak tahu. Tetapi banyak lagi cara yang kita boleh buat untuk mengatasi kemurungan ini. Lagi satu, kan bagus kalau kreativiti buat video ni semua dipraktikkan kearah yang berguna. Hasil pun dapat, ilmu pun bertambah. Tak gitu?

Pas Plus Eclatement Video S'il Vous Plait.. -_-ll

Thursday, 17 October 2013

Tips Menggunakan Uncang Teh Sebagai Produk Kecantikan

Assalamualaikum, Good Evening, Wanshang Hao and Greetings.

Biasanya waktu begini adalah waktu yang paling enak untuk kita bertemu janji dengan bantal. Tapi nampaknya ramai yang memilih untuk melayari internet, berblogging, berfacebooking, bertwittering, dan seangkatan dengannya. Saya pun sama. Hehe. Disini alang-alang saya ingin kongsi dengan anda tentang uncang teh.



"Uncang teh untuk buat teh la. Time-time ni pekena Teh 'O' suam segelas dengan biskut Merry pun masyuk jugak."

Haa.. Itu yang Bro Komen tak tahu. Uncang teh yang terletak di sudut dapur itu bukan hanya boleh dibuat minuman, juga boleh dibuat produk kecantikan. Kadang-kadang, diam-diam ubi berisi juga uncang teh ni ya. Ini antara cara yang boleh dipraktikkan :

Spa Wap Teh
- Didihkan beberapa cawan air dan tuangkan ke dalam mangkuk besar.
- Masukkan 1 atau 2 uncang teh. (Nak masuk 3 pun boleh)
- Disyorkan penggunaan uncang teh hijau kerana lebih berkesan untuk antioksidan dan baunya yang menenangkan.
- Selubungkan kepala dengan tuala dan dedahkan muka anda pada mangkuk selama 5 hingga 10 minit.
- Proses ini membuka liang roma anda secara semula jadi dan menganjalkannya.

Surutkan Mata Bengkak
- Bancuh 2 uncang teh, perah sedikit air dari uncang dan biarkan sejuk selama beberapa saat.
- Anda perlu baring di permukaan yang rata, dan letakkan uncang teh pada kedua-dua mata, tekan perlahan-lahan.
- Biarkan uncang teh dimata selama 15 hingga 20 minit.
- Hasilnya, mata anda tidak bengkak dan lebih segar.
- Acid Tannic dalam teh membantu mengecut mana-mana bengkak atau keradangan di kawasan mata.

Betulkan Kuku Yang Patah
- Potong sebahagian uncang teh dan keluarkan sedikit serbuk didalamnya.
- Lekatkan potongan yang kecik tadi di kuku dan sapukan gam.
- Ia mengambil masa 5 hingga 15 minit.
- Selepas kering, anda boleh menggunakan pengilat kuku seperti biasa.

Bagaimana? Menarik bukan? Selamat mencuba!

Sumber : Uncang Teh Sebagai Produk Kecantikan by Yahoo.com

The Est Delicieux.. :D

Wednesday, 16 October 2013

Superhero Betul-Betul Wujud Atau?

Assalamualaikum, Good Evening, Wanshang Hao and Greetings.

Pernah dengar pasal superhero tak? Mesti pernah kan. Masa zaman kanak-kanak, superhero adalah perkara sinonim dan setiap kanak-kanak ataupun orang dewasa -_-ll mempunyai superhero idola masing-masing. Antara superhero yang terkenal adalah Ironman, Hulk, Spiderman, Superman, Logan The Wolverine (saya minat yang ni), Black Widow (yang ni Bro Komen), dan juga Kluang Man (pun ade?). Itu hanyalah fantasi semata tetapi penemuan yang menakjubkan di China oleh cctv telah membuatkan kita tertanya-tanya, betul ke superhero ini hanyalah fantasi atau mereka betul-betul wujud?

CCTV Footage in China :

video


"Whoa!!!!" -Terkedu tak terkata.

Jangan kata Bro Komen, saya sendiri pun terkedu. Ada yang mengatakan footage itu fake but it seems so real, with every details. Kalau video ini betul, ini adalah penemuan yang sangat besar.

Antara perkara yang dihighlightkan :
- Kejadian itu berlaku tak sampai 1 saat. 
- Kepantasan 'superhero' itu menerjah ke arah penarik beca itu.
- Lingkaran teleportation yang dapat dilihat ditangah-tengah jalan dan juga tempat penarik beca dialihkan.
- Tangan, muka, dan kaki 'superhero' yang menyala-nyala. 
- And again, it seems so real!

Sehebat mana ilmu sains, belum tentu dapat merungkai misteri ini. Terdapat teori ini dari sudut dan pandangan agama tapi saya tak nak ulas dengan lebih lanjut, takut tersalah maklumat. Maklumlah, pasal agama kita tak boleh main sebut sebelum mengkaji secara mendalam dan memastikan bahawa data itu sahih. Tapi video tadi still Wow!

Est Super-heros Existent Vraiment?

Yuna dan Boyfriend Barunya?

Assalamualaikum, Good Evening, Wanshang Hao, and Greetings.

Hai. Apa khabar rakan-rakan blogger dan juga pembaca sekalian? Tidak dilupai jua kepada anda yang tersesat ke blog ini. Tiada masalah, boleh baca dan boleh comment. Cerita pasal update blog, punye la lame tak berupdate. Bukan ape, sejak sudah memulakan hidup pencari rezeki ni, susah nak cari masa untuk update blog tapi saya akan terus mencuba. Nah, ini hasilnya. Yuna dan boyfriend barunya? Biar betik?



Yuna dan Mr??? (sumber Yahoo Malaysia)

"Hamboih! Sweet couple ke hape? Gua baru ade feeling2 kat Yuna. Pantang berputik sket, cepat je kena kebas. Hatiku terluka lagi!"

Bro Komen dah meroyan la tu. Sebenarnya mamat tu bukanlah boyfriend Yuna or whatever. Ini cerita asal. Gambar ini telah dimuat turun oleh Yuna aka Yunalis Zarai di laman Facebook peribadinya. Disebelahnya adalah rapper kelahiran Trinidad, Theophilius London. Sehubungan dengan itu, Yuna telah dihujani dengan komen, kritikan, dan cemuhan dari peminatnya sendiri yang tampak kecewa dengan gambar yang dimuat turun Yuna ini.

Antara komen-komen yang menarik minat saya :

Nur Hazlinda : ''Hilang respect pd Yuna sbgai wanita Islam yg bertudung..."

Biebie Arereypha : "Opps... Yuna kenapa benarkan dipeluk oleh lelaki itu? Erm.. Jatuh maruah org Islam yg btudung...

Banyak lagi komen-komen yang membidas Yuna. Berjela-jela bagai, dah macam machine-gun pun ada. Pun begitu, tak semua komen negatif. Ada juga yang positif. Dalam isu ini, D'Lafee nak sebut pasal 1 perkara yang simple dan mudah difahami. -Minded-

Tiba-tiba terus Minded. Kenapa? Tidak dinafikan, bila digelar artis ini, habis tingkah laku dan perbuatan diperhatikan. Terkentut pun, sebulan jadi isu panas. Inikan pula gambar sebegini menemui para peminat. Disinilah bermulanya peranan perkataan Minded itu tadi. "Halamak. Artis pakai tudung post gambar dengan laki lain pulak." "Hadoi, artis pakai tudung bagi laki lain letak tangan kat bahu. Tercemar imej bagai." Saya tak cakap Yuna tak salah tapi sebelum melontarkan hujah, put yourself in her shoes first. Sometimes, ada sebab disebalik perbuatan. After try her shoes, try yours! Ini yang penting. Jangan kita memandai-mandai nak komen orang lain jikalau diri sendiri masih merangkak-rangkak. Kalau yang pakai tudung buat macam tu rosak imej, bagaimana pula dengan yang tak pakai tudung buat macam tu? Tak pakai tudung dah satu hal, buat scene yang sama pula. Tak pernah dengar pun orang bangkitkan isu ni, walhal berlambak-lambak je artis kita kat luar sana macam ni. Ke kalau tak pakai tudung dibenarkan pula? Lempang muka 2 3 kali, jirus dengan air suam, tepuk dada, tanya selera, ubah Minded.


Jugement s'applique a tous.. :)